Ciasto szpinakowe z masą truskawkową

Ciasto szpinakowe z masą truskawkową
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Przepyszne. Wyśmienicie smakuje i pięknie prezentuje się na stole.

Składniki

  • ciasto
  • szpinak rozdrobniony mrożony- 45 dag
  • mąka pszenna- 1,5 szklanki
  • mąka krupczatka- 1,5 szklanki
  • cukier- 1 szklanka
  • olej- 1,5 szklanki
  • jajka- 5 szt.
  • proszek do pieczenia- 4 łyżeczki
  • masa truskawkowa
  • truskawki- 1 kg
  • galaretki truskawkowe- 3 szt.
  • masa śmietanowa:
  • śmietana kremówka- 0,5 l.
  • żelatyna- 3 łyzeczki
  • cukier puder- 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Truskawki zamroź dzień wcześniej. Szpinak rozmroź (ja podgrzewałam na patelni). Jajka ubij przy użyciu miksera z cukrem. Dodawaj powoli olej. Dodaj oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodaj szpinak. Wymieszaj łyżką. Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x36). Piecz w 170 stopniach C przez ok. 1 h. Placek przekrój na dwie części. Jedną zostaw w całości, drugą pokrusz. Truskawki posiekaj. Galaretki rozpuść w dwóch szklankach wody. Wlej je do truskawek. Zmiksuj. Masę truskawkową wyłóż na ciasto. Żelatynę rozpuść w małej ilości wody. Śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Przykryj śmietaną masę truskawkową. Wierzch ciasta pokryj pokruszonym ciastem. Ciasto można ozdobić cukrową posypką.

Składniki
  • ciasto
  • szpinak rozdrobniony mrożony- 45 dag
  • mąka pszenna- 1,5 szklanki
  • mąka krupczatka- 1,5 szklanki
  • cukier- 1 szklanka
  • olej- 1,5 szklanki
  • jajka- 5 szt.
  • proszek do pieczenia- 4 łyżeczki
  • masa truskawkowa
  • truskawki- 1 kg
  • galaretki truskawkowe- 3 szt.
  • masa śmietanowa:
  • śmietana kremówka- 0,5 l.
  • żelatyna- 3 łyzeczki
  • cukier puder- 3 łyżki
Składniki