Ciasto sypane z jabłkami i kakao

Ciasto sypane z jabłkami i kakao
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
ezon na papierówki w pełni, więc na moim stole zagościło kolejne ciasto z tymi sezonowymi owocami. Tym razem jest to rodzaj szarlotki, ale nieco odmiennej niż tradycyjna szarlotka na kruchym cieście. Zrobiłam szarlotkę sypaną, ale również w nieco innej wersji niż ta popularna szarlotka sypana. Do jednej warstwy bowiem dodałam kakao.

Składniki

  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1szkl. kaszy manny
  • 3/4szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • ok. 170g masła
  • ok. 1,5kg jabłek np. papierówek
  • cynamon do smaku

Przygotowanie

  1. Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 22cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Boki dodatkowo nasmarowałam masłem. Do miski wsypałam mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia i wszystko wymieszałam. Tą mieszankę podzieliłam na trzy równe części. Pierwszą część składników sypkich wysypałam do przygotowanej tortownicy, tak aby dno było równo przykryte. Jabłka obrałam, pozbawiłam nasion i starłam na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodałam cynamon do smaku (ok. 1/4 łyżeczki) i wymieszałam. Połowę masy jabłkowej wyłożyłam do tortownicy. Na jabłka wysypałam równomiernie drugą część składników sypkich wymieszanych z kakao. Na to znów jabłka i ostatnia część składników sypkich. Na wierzchu ciasta poukładałam zimne masło pokrojone na cienkie plasterki. Ciasto piekłam 60 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam w blaszce a następnie dodatkowo schłodziłam w lodówce, ale nie jest to konieczne.

Komentarze do przepisu (2)

KORAL 06 sierpnia
Fajny jest ten dodatek kakao.
WanilioweImprowizacje 06 sierpnia
:-)
Składniki
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1szkl. kaszy manny
  • 3/4szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • ok. 170g masła
  • ok. 1,5kg jabłek np. papierówek
  • cynamon do smaku
Składniki