Ciasto styropian-sernik bez sera

Ciasto styropian-sernik bez sera
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Jest to ciasto o smaku sernika, ale do jego przygotowania nie używamy sera, a śmietanę 18%. Ciasto jest niezwykle delikatne, puszyste, ma strukturę pianki.

Składniki

  • Blaszka ok 22x35cm
  • SKŁADNIKI
  • CIASTO: -3 szklanki mąki pszennej -6 żółtek -250 g margaryny lub masła
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru
  • -2 opakowania cukru waniliowego, -szczypta soli
  • MASA ŚMIETANOWA -1000 g GĘSTEJ śmietany 18% -6 białek -szkl cukru
  • -2 budynie śmietankowe bez cukru 40g -szczypta soli
  • Dodatkowo-dżem porzeczkowy

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do całości wbijamy żółtka (białka odkładamy bo będą potrzebne do masy śmietanowej)
    Margarynę siekamy na mniejsze kawałki, z całości wyrabiamy ciasto, nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do połączenia się składników, tak by ciasto było gładkie.
    Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 2/3


    Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.
    Większą wałkujemy i dajemy do wcześniej posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blaszki.

  2. Ciasto smarujemy dżemem porzeczkowym

  3. Masa śmietanowa

    Białka wraz z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
    Następnie stopniowo dodajemy cukier.
    WAŻNE ubijamy wszystko aż do rozpuszczenia cukru, na gładką, lśniącą bezę.


  4. Następnie do całości dodajemy 2 budynie śmietankowe, wszystko miksujemy.

    Ostatnim etapem jest dodanie do całości śmietany. Śmietana musi być gęsta, dlatego 12 % się nie nadaje.
    Dodajemy śmietanę i mieszamy łyżką.

  5. Masę wylewamy na ciasto, na wierzch trzemy, lub urywamy kawałeczki mniejszej części ciasta.


  6. Ciasto pieczemy w temp 170 stopni około 50 minut, i tutaj WAŻNE
    Nie wyciągamy ciasta od razu z piekarnika, bo opadnie, wyłączamy piekarnik i 30 minut go nie otwieramy. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i czekamy 1 godzinkę.
    Ciasto jeszcze lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (13)

Nevermore 28 marca 2018
Hmmm, skąd ja to znam? ;) Podobne było dawno, dawno temu, w odległej galaktyce robione ;D
Maudie 28 marca 2018
Uwielbiam to ciacho :)
Majala 31 marca 2018
Piekę podobne ale z dżemem morelowym i z dodatkiem wiórków kokosowych. I posypane płatkami migdałowymi.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Blaszka ok 22x35cm
  • SKŁADNIKI
  • CIASTO: -3 szklanki mąki pszennej -6 żółtek -250 g margaryny lub masła
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru
  • -2 opakowania cukru waniliowego, -szczypta soli
  • MASA ŚMIETANOWA -1000 g GĘSTEJ śmietany 18% -6 białek -szkl cukru
  • -2 budynie śmietankowe bez cukru 40g -szczypta soli
  • Dodatkowo-dżem porzeczkowy
Składniki