Ciasto sowie oczka.

Przepis dnia 2015-03-15
Ciasto sowie oczka.
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: gogusia
Długo zastanawiałam się nad nazwą dla tego ciasta, trochę przypomina wydmy, trochę oczy sowy, ale najważniejsze to jest to że super smakuje.

Składniki

  • ciasto kruche: 4 szklanki mąki pszennej
  • kostka margaryny
  • pół kostki smalcu
  • 5 żółtek
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2-4 łyżki śmietany do zagniatania ciasta
  • masa kokosowa: 100 g wiórków kokosowych
  • 250 ml mleka szklanka cukru
  • dodatkowo: marmolada
  • 2 śnieżki
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 1 łyżka kakao
  • opakowanie biszkopcików (150 g )
  • czekolada do dekoracji

Przygotowanie

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę, smalec i żółtka, zagniatamy ciasto. By nam się dobrze zlepiło dodajemy 2- 4 łyżki śmietany np. 12 %. Nasze ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki by odpoczęło.
    Na masę kokosową gotujemy 250 ml mleka ze szklanką cukru, na karmel, wsypujemy wiórki i jeszcze gotujemy by nam masa zgęstła.

  2. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Ciemne ciasto wykładamy na dno blaszki, na nim smarujemy masę kokosową.
    Dwie części ciasta białego wałkujemy na cienki placek o jednym boku długości naszej blaszki. Możemy pociąć na 7 pasków i na każdym rozsmarować marmoladę i zwinąć w rulon.
    Nasze rulony układamy obok siebie na masie kokosowej.
    Wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor.
    Po upieczeniu studzimy.

    Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku.

  3. Na upieczone ciasto wykładamy ubitą jedną śnieżkę w 200 ml zimnego mleka z połową naszej żelatyny.
    Na białą śnieżkę układamy biszkopciki, a na nie następną ubitą śnieżkę z łyżką kakao i resztą żelatyny.
    Całe ciasto możemy udekorować startą lub roztopioną czekoladą. Wstawiamy do lodówki.

    Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Komentarze do przepisu (15)

Jola73 10 marca 2015
wow ale cudo :D Aniu rewelacyjnie to ciacho wyglada :)
sereberko80 10 marca 2015
pięknie się prezentuje i na pewno równie dobrze smakuje :-)świetny pomysł :-)
Futka 10 marca 2015
Wspaniałe i pyszne ciasto :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto kruche: 4 szklanki mąki pszennej
  • kostka margaryny
  • pół kostki smalcu
  • 5 żółtek
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2-4 łyżki śmietany do zagniatania ciasta
  • masa kokosowa: 100 g wiórków kokosowych
  • 250 ml mleka szklanka cukru
  • dodatkowo: marmolada
  • 2 śnieżki
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 1 łyżka kakao
  • opakowanie biszkopcików (150 g )
  • czekolada do dekoracji
Składniki