Ciasto Śnieżny Puch bez pieczenia

Ciasto Śnieżny Puch bez pieczenia
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Ciasto Śnieżny Puch bez pieczenia to pyszny, delikatny i rozpływający się w ustach deser z serekiem mascarpone, śmietaną kremówką i galaretką, posypany wiórkami kokosowymi. Jest to idealna propozycja na każdą okazję, domowe przyjęcia, czy podwieczorek do kawy. Miłośnicy kokosu i mascarpone będą zachwyceni jego smakiem.

Składniki

  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 2 galaretki krystaliczne o smaku cytrynowym
  • 330 ml śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g wiórków kokosowych

Przygotowanie

  1. Galaretki krystaliczne rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość gorącej wody do 300 ml ) i odstawiamy do wystudzenia.
    W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy biszkopty, jeden obok drugiego.
    Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje ale nie na sztywno.

  2. Do drugiej miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy cukier puder i wszystko dokładnie miksujemy do połączenia się składników. Do serka stopniowo wlewamy chłodną galaretkę a następnie całość dokładnie łączymy mikserem. Na końcu do masy dodajemy ubitą śmietanę i jeszcze raz wszystko razem łączymy. Gotową masę wstawiamy do lodówki na 5 minut aby lekko stężała po czym przekładamy ją na biszkopty i dokładnie rozprowadzamy. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 12 maja
Pyszności :)
Składniki
  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 2 galaretki krystaliczne o smaku cytrynowym
  • 330 ml śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g wiórków kokosowych
Składniki