Ciasto Śmietnik

Ciasto Śmietnik
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto o wdzięcznej nazwie ''Śmietnik'' powstało ze wszystkiego, czego akurat trochę zostało. A że miałam dziką chęć na ciasto, powstało takie coś :) wbrew wcześniejszym oczekiwaniom, ciasto okazało się smaczne i weszło do słodkiego repertuaru ;) mój mąż stwierdził że nie jadł dziwniejszego ciasta, jednak bardzo mu smakowało :)

Składniki

  • Przygotuj:
  • 8 jajek
  • 1 szklankę cukru
  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 1 łyżeczkę octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao/karobu
  • 1 kisiel żurawinowy
  • Warstwa serowa:
  • 0,5kg twarogu sernikowego
  • kilka łyżek cukru pudru
  • 1-2 garści malin świeżych lub mrożonych
  • Warstwa jabłkowa:
  • 2 czerwone lub fioletowe galaretki
  • około 1kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • Do nasączenia:
  • 1 kieliszek limoncino (jeśli ciasto mają jeść dzieci, zamiast limoncino dodajemy sok z cytryny
  • 3 kieliszki wody
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 0,5 puszki masy makowej
  • 0,5 małego słoiczka dżemu z czerwonej porzeczki
  • Polewa:
  • 50g masła lub margaryn
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao/karobu

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek z 6 jajek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy napuszone żóltka, wodę, kisiel, mąkę i kakao/karob. Miksujemy na najniższych obrotach tylko do chwili połączenia składników. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do tzw. suchego patyczka. Studzimy i dzielimy na dwa blaty.

  2. Przygotowujemy warstwę serową: dwa całe jajka ubijamy na puch z cukrem. Do tego dodajemy twaróg, dokładnie miksujemy. W razie potrzeby dosładzamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy maliny, lekko wciskając je w warstwę serową.
    Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.

  3. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na dużych oczkach tarki. Przez kilka minut prażymy na maśle. Kiedy zaczną bardzo mocno pachnieć, dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

  4. Nasączenie: w wodzie rozpuszczamy cukier puder, dodajemy limoncino i mieszamy.

  5. Część biszkoptu, która była u góry, kładziemy na spód blachy. Nasączamy dokładnie, zwracając szczególną uwagę na brzegi ciasta. Smarujemy połową dżemu porzeczkowego. Na to wykładamy masę makową i rozprowadzamy po całości.

  6. Na to układamy ostudzoną warstwę serową (uważając, bo łatwo się kruszy), a na niej rozprowadzamy masę z jabłek i galaretek. Równamy po całej powierzchni sera.

  7. Nasączamy drugą połowę biszkoptu, smarujemy pozostałym dżemem, po czym przykrywamy jabłka. Leciutko dociskamy, wyrównując powierzchnię. Z masła, cukru pudru i kakao/karobu przygotowujemy polewę i polewamy nią ciasto. Odstawiamy do lodówki na minimum 12h - takie ciasta mają to do siebie, że muszą trochę odstać.





    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 21 września 2017
I to jest to, podobnie, jak bigos "na winie" ;)
Pysznie się zapowiada :)
kuchniakolorublond 21 września 2017
Hahaha, dokładnie :D
Nevermore 21 września 2017
Po ilości odsłon widać, że ma branie ;)
Nie ma to, jak trochę szaleństwa w kuchni xD
Składniki
  • Przygotuj:
  • 8 jajek
  • 1 szklankę cukru
  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 1 łyżeczkę octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao/karobu
  • 1 kisiel żurawinowy
  • Warstwa serowa:
  • 0,5kg twarogu sernikowego
  • kilka łyżek cukru pudru
  • 1-2 garści malin świeżych lub mrożonych
  • Warstwa jabłkowa:
  • 2 czerwone lub fioletowe galaretki
  • około 1kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • Do nasączenia:
  • 1 kieliszek limoncino (jeśli ciasto mają jeść dzieci, zamiast limoncino dodajemy sok z cytryny
  • 3 kieliszki wody
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 0,5 puszki masy makowej
  • 0,5 małego słoiczka dżemu z czerwonej porzeczki
  • Polewa:
  • 50g masła lub margaryn
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao/karobu
Składniki