Ciasto śmietankowe z brzoskwiniami na kruchym spodzie bez pieczenia

Ciasto śmietankowe z brzoskwiniami na kruchym spodzie bez pieczenia
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: eluchap
W przygotowaniu jest szybkie i uważam, że proste. Idealne na każdą porę roku.

Składniki

  • Spód: 200 g herbatników maślanych
  • 100 g migdałów
  • 200 g masła
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • Masa: 1 kg serka śmietankowego (np. z wiaderka)
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Przygotowanie

  1. 1. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    Spód: Masło roztopić z cukrem i odstawić na 10 minut do
    przestygnięcia.
    Herbatniki bardzo drobno pokruszyć lub zemleć w blenderze. Migdały grubo zemleć w blenderze.Dodać do roztopionego masła i wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i lekko docisnąć.
    Odstawić do lodówki na 30 minut.

    Masa: Żelatynę rozpuścić w 120ml gorącej wody. Serek śmietankowy
    połączyć z cukrem. Ciepłą żelatynę połączyć z serkiem i
    dodać do reszty serka śmietankowego. Śmietanę kremówkę ubić dodać
    do masy i delikatnie połączyć.

    Masę przełożyć do tortownicy,delikatnie wcisnąć brzoskwinie
    odsączone na sitku lub na ręczniku papierowym i pokrojone w plasterki.
    Wstawić na 3 godziny do lodówki.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 31 stycznia 2018
Poproszę kawałeczek:)
Składniki
  • Spód: 200 g herbatników maślanych
  • 100 g migdałów
  • 200 g masła
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • Masa: 1 kg serka śmietankowego (np. z wiaderka)
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
Składniki