Ciasto Słodki Prezes

Ciasto Słodki Prezes
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Ciasto bez pieczenia, przekładane herbatnikami oraz masą budyniową.

Składniki

  • 4 szklanki mleka
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 6 łyżek cukru
  • 25 dag margaryny
  • 380 g herbatników kakaowych
  • 510 g masy kajmakowej
  • 50 g ryżu preparowanego
  • 330 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Czekolada mleczna

Przygotowanie

  1. 1. Trzy szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy trzy budynie z sześcioma łyżkami cukru. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje, studzimy.
    2. Margarynę ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.

  2. 3. Na dnie tortownicy układamy herbatniki namoczone w mleku.

  3. 4. Ciastka smarujemy cienko 1/3 masy kajmakowej.
    5. Posypujemy połową ryżu preparowanego.

  4. 6. Następnie wykładamy połowę masy budyniowej.

  5. 7. Ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku, 1/3 masy kajmakowej, ryż i drugą połowę masy budyniowej.
    8. Przykrywamy ostatnią warstwą ciastek i smarujemy pozostałą masą kajmakową.

  6. 9. Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy cukier oraz mascarpone .
    10. Masą wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą.

  7. 11. Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
    12. Smacznego.

Komentarze do przepisu (8)

konhambos 24 września
Chetnie bym skonsumowala takiego Prezesa :)
KORAL 24 września
Faktycznie, fajny i słodki Prezesik :)
Nevermore 24 września
CIACHOOOOOO i to bez pieczenia !!! BIORĘ bez pytania. Pyszny pomysł :)

Pal licho boczki, trzeba żyć ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 szklanki mleka
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 6 łyżek cukru
  • 25 dag margaryny
  • 380 g herbatników kakaowych
  • 510 g masy kajmakowej
  • 50 g ryżu preparowanego
  • 330 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Czekolada mleczna
Składniki