Ciasto śliwkowe z pianką w kruchym cieście.

Ciasto śliwkowe z pianką w kruchym cieście.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszne ciasto śliwkowe upieczone w kruchym cieście z pianką cytrynową.

Składniki

  • wydrylowane śliwki 13 szt.
  • cukier puder do posypania ciasta
  • papier do pieczenia
  • blacha 30/25/6 cm
  • Ciasto:
  • mąka pszenna Typ 450 3 szklanki
  • masło 82% 1 kostka 250 g
  • cukier 2 łyżki
  • żółtka 4 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 16 g
  • Pianka:
  • białka z 4 jajek
  • kisiel cytrynowy 1 opakowanie 38 g
  • cukier 1 łyżka
  • sól szczypta

Przygotowanie

  1. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika.

  2. Pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy.

  3. Na wyłożone dno formy ciastem układamy połówki śliwek, środkiem śliwki do góry.

  4. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy kisiel wymieszany z cukrem. Ubitą pianę równo wykładamy na wierzch śliwek.

  5. Wierzch ciasta posypujemy kawałkami pozostałego ciasta, ścierając go przez wielkie oczka.

  6. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół.

  7. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (5)

Maudie 16 września 2019
Ze śliweczkami....mniam!!!!!
SlodkoSlodka83 16 września 2019
Pyszne ciacho :-)
drNowak 16 września 2019
Super aż ślinka leci:) A czy zamiast kisielu można użyć galaretkę np. cytrynową?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • wydrylowane śliwki 13 szt.
  • cukier puder do posypania ciasta
  • papier do pieczenia
  • blacha 30/25/6 cm
  • Ciasto:
  • mąka pszenna Typ 450 3 szklanki
  • masło 82% 1 kostka 250 g
  • cukier 2 łyżki
  • żółtka 4 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 16 g
  • Pianka:
  • białka z 4 jajek
  • kisiel cytrynowy 1 opakowanie 38 g
  • cukier 1 łyżka
  • sól szczypta
Składniki