ciasto śliwkowe odwrócone

Przepis dnia 2017-09-17
ciasto śliwkowe odwrócone
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
pyszne ciasto ze śliwkami , którego przygotowania jest do tylu: najpierw śliwki, później ciasto ;)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej 1 6 dag masła 2/3 szklanki cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczen
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej a także po 2 łyżki cukru i roztopionego masła
  • szklanka kefiru 80 dag śliwek np. węgierek lub stanley

Przygotowanie

  1. Masło i cukry ucieramy na puszystą masę. Suche składniki łączymy ze sobą i odstawiamy. Do utartego masła z cukrami dajemy jajko i kefir na przemian z suchymi składnikami. Mieszamy drewnianą szpatułką. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i chwilkę gotujemy, ciągle mieszając. Masę wylewamy na dno formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte i wydrylowane śliwki, przekrawamy na pół i gęsto układamy na dnie formy. Na śliwki wykładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170 st.C. Przestudzone ciasto przekładamy na paterę ” do góry dnem”. Należy to zrobić energicznie (przed przełożeniem ciasta, należy je „przejechać” nożem po bokach, aby ciasto ładnie odeszło od brytfanki.

Komentarze do przepisu (3)

maxee 13 września 2017
zawsze fascynuje mnie niekonsekwencja w podawaniu przepisów; 2/3 szklanki czegoś [szklanka szklance nierówna],... Czytaj całość »
zawsze fascynuje mnie niekonsekwencja w podawaniu przepisów; 2/3 szklanki czegoś [szklanka szklance nierówna], potem 16 dag masła...albo gramy albo szklanki, kostki, łyżeczki i inne pojemności:P
ekspansja-smaku 16 września 2017
Dziękuję za uwagę. Poprawie się w przyszłości :)
GREGORHSPEED 16 września 2017
Fakt, jednak szklanka kiedyś to 250 ml...teraz różnie bywa, więc polecam... Czytaj całość »
Fakt, jednak szklanka kiedyś to 250 ml...teraz różnie bywa, więc polecam artykuł
https://smaker.pl/newsy-kulinarna-sciaga-przelicznik-miar-i-wag,1899835,a,.html


Na marginesie, jednostki miar angielskich są dopiero zawiłe... ;)
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej 1 6 dag masła 2/3 szklanki cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczen
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej a także po 2 łyżki cukru i roztopionego masła
  • szklanka kefiru 80 dag śliwek np. węgierek lub stanley
Składniki