Ciasto serowe z truskawkami i czereśniami

Ciasto serowe z truskawkami i czereśniami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pyszne, wilgotne ciasto z wyraźnym posmakiem twarogu. :-) Jest ciężkie, zbite, najlepiej smakuje na świeżo, pierwszego dnia. Naszpikowałam je owocami sezonowymi, czyli truskawkami i czereśniami. Jest błyskawiczne w przygotowaniu, najdłużej trwa drylowanie czereśni... i czekanie na wyjęcie z piekarnika. ;-)

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka L
  • 200g twarogu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 60ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g truskawek
  • 200g czereśni
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, mlekiem i jajkami. Kiedy masa jest jednolita, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do dokładnego połączenia składników.

  2. Z czereśni usuwamy pestki, z truskawek szypułki.

  3. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia (tortownica o średnicy 21 cm), do ciasta wciskamy owoce.

  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Posypujemy cukrem pudrem.

Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka L
  • 200g twarogu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 60ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g truskawek
  • 200g czereśni
  • cukier puder
Składniki