Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekkiego murzynka z jabłkami. Przepis, który jest wart uwagi zwłaszcza tych, którzy zaczynają swoją przygodę w kuchni…. no i tych, którzy chcą w szybki sposób przygotować coś na ten dzisiejszy świąteczny dzień :) Przyznam, że mi bardzo smakował…
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 32
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 360
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 84
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 32
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 360
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 84
Składniki
Bialka oddzielmy od żółtek i ubijamy na sztywno.
Gdy będą sztywne do białek dodajemy stopniowo połowę cukru z przepisu – po jednej łyżce. W drugiej misce ubijamy żółtka z resztą cukru, gdy ten się rozpuści wlewamy stopniowo olej – dosłownie po łyżeczce – masa powinna zgęstnieć. Białka łączymy z żółtkami.Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek (ewentualnie sodę) oraz kakao wraz z cynamonem. Dodajemy do masy jajecznej cały czas mieszając, tak aby nigdzie nie powstały grudki mąki. „Doprawiamy” śmietaną, która uaktywnia proszek i sodę oraz rumem, który poprawia właściwości smakowe jak i konsystencję.
Jabłka obrane i pokrojone w kosteczkę wrzucamy do masy. Blaszkę o wymiarach 25 na 35 cm (mniej więcej) wykładamy papierem do pieczenia i wylewam na nią ciasto z jabłkami. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 – 50 minut najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu. Przed wyciągnięcie sprawdzamy patyczkiem czy nie ma surowych miejsc.