Ciasto salceson

Ciasto salceson
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Salceson na słodko. Czemu nie :) Bardzo lubimy to ciasto. Na pewno je znacie, ale warto przypomnieć. Robię jeszcze coś podobnego z dodatkiem orzechów włoskich, tak zwana wiewiórka. Jedno i drugie jest pyszne. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. Przeważnie robię je z jabłkami. Tym razem pomieszałam jabłka i gruszki. Piekłam w blaszce 32x23

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 gruszki
  • 3 średnie jabłka

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz owoców
    wrzucić do miski. Zmiksować na jednolite ciasto.
    Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
    Dodać do miski z ciastem i wymieszać łyżką.

    Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto.

  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 45 minut.

    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 18 września
Pyszotka:)
Agusiowesmakolyki 18 września
Dziękuję
SlodkoSlodka83 19 września
Jest pyszne i wilgotne, też niedawno piekłam, jesień to idealna pora na tego typu ciacha :-)
Składniki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 gruszki
  • 3 średnie jabłka
Składniki