Ciasto Salceson

Ciasto Salceson
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ciasto Salceson

Składniki

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Jajka 3 L
  • Orzechy szklanka u mnie laskowe
  • Olej 1/2 szklanki
  • Kefir 1/2 szklanki ( można użyć maślanki, jogurtu lub mleka)
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Jabłka 4 sztuki ( u mnie 600g)
  • Kakao 2 łyżki
  • Cynamon łyżeczka
  • Proszek do pieczenia łyżeczka
  • Soda łyżeczka

Przygotowanie

  1. do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, dodajemy żółtka, kakao, cukier, kefir oraz olej. Wszystko razem krótko zmiksować. Masa wychodzi gęsta. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzeszki. Ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami do ciasta i po każdym dodaniu białek mieszamy. Dzięki dodaniu jabłek i białek masa stanie się rzadsza.



    Ciasto przelewamy do blaszki wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopi przez ok. 35 minut. lub do tzw. suchego patyczka. Gotować posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 27 listopada 2020
Pyszotka;)
Składniki
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Jajka 3 L
  • Orzechy szklanka u mnie laskowe
  • Olej 1/2 szklanki
  • Kefir 1/2 szklanki ( można użyć maślanki, jogurtu lub mleka)
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Jabłka 4 sztuki ( u mnie 600g)
  • Kakao 2 łyżki
  • Cynamon łyżeczka
  • Proszek do pieczenia łyżeczka
  • Soda łyżeczka
Składniki