Ciasto raffaello

Ciasto raffaello
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Paninadeser
Pyszne, delikatne i puszyste ciasto z kremem kokosowym. Jego słodycz łagodzi kwaśne powidło śliwkowe.

Składniki

  • Biszkopt
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • krem
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 białe czekolady
  • 2 bite śmietany ,,Śnieżka''
  • 330 ml śmietany 30 %
  • 400 g drobnych wiórek kokosowych
  • oraz
  • 0,5 słoiczka powidła śliwkowego lub kwaśnego dżemu

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia, jak zaczną ,, rosnąć '' dodajemy partiami do piany. Mąki przesiewamy, dodajemy dzieląc na 3 razy, delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę o wym. 25/35 wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C, do suchego patyczka.

  2. Krem

    Mleko gotujemy i odkładamy na bok. Dodajemy połamane czekolady. Mieszamy i zostawiamy do rozpuszczenia. Jeśli jednak nie rozpuściły się do końca podgrzewamy i mieszamy. Zostawiamy w chłodnym miejscu do wystudzenia.

    Śmietankę ubijamy razem ze Śnieżkami, dolewamy chłodne mleko z czekoladami. Na końcu wsypujemy wiórki, trochę odkładamy do dekoracji. Mieszamy.

  3. Biszkopt przecinamy na 3 blaty.

    Pierwszy blat smarujemy powidłem śliwkowym. Nakładamy połową kremu i przykładamy 2 biszkoptem.

    Smarujemy powidłem śliwkowym i kremem (odkładamy trochę do posmarowania wierzchu)

    Przykładamy 3 częścią biszkoptu, smarujemy odłożonym kremem i posypujemy wiórkami.

    Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (8)

Nevermore 08 grudnia 2018
Pyszne i puszyste ciacho, super :)
babcitereskiciasta 08 grudnia 2018
Pięknie się prezentuje, tak musi być też pyszne.:)
babeczka35 08 grudnia 2018
Wspaniałe ciasto :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • krem
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 białe czekolady
  • 2 bite śmietany ,,Śnieżka''
  • 330 ml śmietany 30 %
  • 400 g drobnych wiórek kokosowych
  • oraz
  • 0,5 słoiczka powidła śliwkowego lub kwaśnego dżemu
Składniki