ciasto "Zmierzch"

ciasto Zmierzch
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewaaa
Dla amatorów delikatnych kawowych i czekoladowych smaków :) Po inne przepisy na ciasta i nie tylko, zapraszam na bloga "z cukrem pudrem"

Składniki

  • biszkopt: 3 jaja, 2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka (z górką) ciemnego kakao, 4 kopiaste łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią, 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli do białek
  • poncz: 0,5 szklanki przestudzonej osłodzonej kawy z dodatkiem amaretto, rumu, koniaku (alkohol opcjonalnie)
  • masa straciatella: 100 - 150 gramów gorzkiej czekolady
  • 0,5 litra śmietanki kremówki 30%, 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzątku
  • krem cappuccino: 0,5 litra śmietanki kremówki 30%
  • 7 łyżek ulubionego cappuccino (użyłam czekoladowego), 3 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzątku
  • galaretka kawowa: 0,8 litra mocno osłodzonej kawy
  • kieliszek amaretto lub rumu ciemnego (opcjonalnie)
  • 5 łyżeczek żelatyny (używałam takiej - 3 łyżeczki na 0,5 litra płynu)
  • dekoracja: 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cappuccino, 1 łyżka cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny + 4 łyżki wrzątku
  • dodatkowo: 12 sztuk orzechowych kuleczek

Przygotowanie

  1. Biszkopt.
    Żółtka oddzielamy od białek, dosypujemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywno, potem dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy około minuty, następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, ucieramy do połączenia składników na średnich obrotach miksera.

    Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do "suchego patyczka", u mnie około 22 minut. Ciasto schładzamy, odrywamy od papieru (później będzie nam łatwiej kroić) i wkładamy znów z papierem do blaszki. Nasączamy ponczem (dość obficie).

  2. Krem straciatella.
    Schłodzoną w lodówce czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach.
    Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder.
    Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.
    Do żelatyny dodajemy 2 łyżki śmietanki, mieszamy dokładnie, następnie do całości kremu dodajemy zahartowaną żelatynę i od razu miksujemy na najwyższych obrotach. Szybko wsypujemy startą wcześniej czekoladę, mieszamy łyżką. Krem straciatella wykładamy na naponczowany blat kakaowy i wyrównujemy powierzchnię. Blaszkę wstawiamy do stężenia do lodówki.

  3. Krem cappuccino.
    Śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i cappuccino, miksujemy na najszybszych obrotach, ale tylko momentu do rozpuszczenia kawy.
    Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.
    Do żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu cappuccino, mieszamy dokładnie, następnie do całości kremu dodajemy zahartowaną żelatynę i od razu miksujemy na najwyższych obrotach.
    Krem rozprowadzamy na masie straciatella, wierzch możemy wyrównać przy pomocy skrobki cukierniczej. Blaszkę wstawiamy do lodówki do stężenia.

  4. Galaretka kawowa.
    Posłodzoną kawę zagotowujemy, zdejmujemy z panika. W kawie rozprowadzamy żelatynę, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia, schładzamy do temperatury pokojowej i ewentualnie dolewamy alkohol, mieszamy.
    Nie musimy czekać aż galaretka zacznie nam gęstnieć, jeśli masa cappuccino jest już stężała, płynną całkiem galaretkę wylewamy delikatnie na masę i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

  5. Kleksy cappuccino.
    Kiedy galaretka już całkiem zastygnie...
    Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej.
    Śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy kawę i cukier puder, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia kawy, ale nie za długo (kawa i tak po czasie sama się rozpuści).
    Do przestudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę masy cappuccino, mieszamy dokładnie, całość przelewamy do kremu, miksujemy krótko na najwyższych obrotach.
    Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub do szprycy i dekorujemy wierzch ciasta wyciskając małe "gniazdka" (tyle, ile będzie docelowo porcji, u mnie 12 szt). W środek wkładamy czekoladową kuleczkę.

Komentarze do przepisu (35)

anulka19835 20 listopada 2014
ależ to ciacho wygląda!!! ojej!!! boskie!!! :-))
ggosienka68 20 listopada 2014
Ewa, super ciacho wymodziłaś :)
Konto usunięte 20 listopada 2014
Bardzo apetyczne ciasto i prezentacja :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszkopt: 3 jaja, 2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka (z górką) ciemnego kakao, 4 kopiaste łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią, 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli do białek
  • poncz: 0,5 szklanki przestudzonej osłodzonej kawy z dodatkiem amaretto, rumu, koniaku (alkohol opcjonalnie)
  • masa straciatella: 100 - 150 gramów gorzkiej czekolady
  • 0,5 litra śmietanki kremówki 30%, 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzątku
  • krem cappuccino: 0,5 litra śmietanki kremówki 30%
  • 7 łyżek ulubionego cappuccino (użyłam czekoladowego), 3 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzątku
  • galaretka kawowa: 0,8 litra mocno osłodzonej kawy
  • kieliszek amaretto lub rumu ciemnego (opcjonalnie)
  • 5 łyżeczek żelatyny (używałam takiej - 3 łyżeczki na 0,5 litra płynu)
  • dekoracja: 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cappuccino, 1 łyżka cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny + 4 łyżki wrzątku
  • dodatkowo: 12 sztuk orzechowych kuleczek
Składniki