Ciasto "Zebra"

Ciasto Zebra
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Puszyste, w paski, mięciutkie ciasto, klasyka mojego dzieciństwa, tego wypieku nie trzeba chyba przedstawiać J Zapomniane na wiele lat, przynajmniej u mnie, jest banalnie proste i łatwe do przygotowania, tym razem wzbogaciłam smak cukrem pomarańczowym i odrobiną aromatu z pomarańczy, w formie keksu z polewą czekoladową i orzechowym krokantem, doskonałe na słodki podwieczorek czy pogaduchy z koleżanką.

Składniki

  • Ciasto na formę keksową 12/40 cm
  • 5 jajek
  • 1 torebka cukru ze skórką pomarańczową
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej tortowej + 2 czubate łyżki
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • ½ szklanki mleka 3,2%
  • ½ szklanki mocno gazowanej wody mineralnej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
  • Dodatkowo:
  • Polewa z białej czekolady
  • Orzechowy krokant do posypania

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
    Formę keksową wyłożyć papierem pergaminowym do pieczenia.
    Jajka wbić do miski, wsypać cukier oraz cukier pomarańczowy, zmiksować na gęstą puszystą i jasną masę. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek, miksując na wolnych obrotach wlać mleko oraz wodę gazowaną, wsypywać na przemian mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem i stopniowo wlewać olej, robić to delikatnie aby nie utracić konsystencji piany, dodać pomarańczowy aromat i wymieszać.

    Ciasto podzielić na dwie części, do jednej wsypać 2 łyżki kakao, do drugiej 2 pełne łyżki mąki pszennej, każdą zmiksować tylko do połączenia.


    Ciasto wylewać na przemian do keksówki, raz ciemne raz jasne tak aby utworzyły się paski. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 50-55 minut ( ciasto najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe)

    Wyjąć z piekarnika, wystudzić, wyjąć z formy.

    Zimne polać polewą z płynnej białej czekolady posypać orzechowym krokantem.


    Udanych wypieków!

Komentarze do przepisu (1)

Honorata27 27 lutego 2018
pychotka :)
Składniki
  • Ciasto na formę keksową 12/40 cm
  • 5 jajek
  • 1 torebka cukru ze skórką pomarańczową
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej tortowej + 2 czubate łyżki
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • ½ szklanki mleka 3,2%
  • ½ szklanki mocno gazowanej wody mineralnej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
  • Dodatkowo:
  • Polewa z białej czekolady
  • Orzechowy krokant do posypania
Składniki