Ciasto "styropian"

Ciasto styropian
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kitka80
Jest podobny do sernika oraz łatwy w przygotowaniu.

Składniki

  • Kruszonka:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 zółtek
  • Masa:
  • 1000 g jogurtu brzoskwiniowego z kawałkami owoców
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 budyń śmietankowy

Przygotowanie

  1. Z wymienionych wyżej składników zrobić kruszonkę - wysiekać mąkę z proszkiem, cukrem i masłem, następnie zrobić kopczyk i wybić 5 żółtek, wyrabiać tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Kruszonkę podzielić na dwie części.

  2. Do jogurtu dodać cukier i proszek do pieczenia oraz budyń. Wymieszać. Delikatnie dodać wiórki kokosowe. Połączyć z pianą ubitą z białek i szczypty soli. Połowę ciasta kruszonki rozłożyć na dnie foremki (22x34 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Nałożyć masę, następnie resztą kruszonki. Piec na złoty kolor w temp. 160 st. C przez 1 godzinę.

Komentarze do przepisu (2)

renka 01 lipca 2018
A gdzie się kupuje jogurt na kilogramy?ale sądzę,że to pomyłka
Kitka80 02 lipca 2018
Dziękuję za zwrócenie uwagi.Nie zauważyłam tej pomyłki.
Składniki
  • Kruszonka:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 zółtek
  • Masa:
  • 1000 g jogurtu brzoskwiniowego z kawałkami owoców
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 budyń śmietankowy
Składniki