Ciasto "Śnieżynka"

Ciasto Śnieżynka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Honorata27
Co tu dużo mówić jest to wypiek, który często gości w moim domu. jest to nic innego jak pyszny i puszysty biszkopt przekładany kremem śmietanowym. Co ciekawe w kremie znajdziecie dodatek galaretki. Moim zdaniem jest to wypiek, który sprawdzi się na wielu polach. Jak ciasto na przyjęcie lub jako ciasto na niedzielę.

Składniki

  • biszkopt
  • mąka pszenna Typ 500 300 g
  • cukier 100 g
  • olej 80 ml
  • proszek do pieczenia 10 g
  • jajka 5 szt.
  • krem śmietanowy
  • śmietana 30 % 500 ml
  • serek mascarpone 250 g
  • cukier puder 100 g
  • śmietanfix 15 g
  • dodatkowo
  • woda 100 ml
  • galaretka agrestowa 60 g
  • wiórki kokosowe 50 g

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Jajka ubijam z cukrem. Dodaje olej. Miksuje. Dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 170 stopniach. Studzę.
    Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Galaretkę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Zimną galaretkę kroję na kwadraty. Masę dzielę na trzy części.
    Ciasto kroję na trzy części. Do pierwszej masy dodaję galaretkę. Smaruję na pierwszym biszkopcie. Układam drugi biszkopt. Smaruję drugą połową masy. Przykrywam trzecim biszkoptem. Smaruję trzecią częścią masy połączoną z wiórkami kokosowymi. Chłodzę dwie godziny w lodówce.

  2. Zapraszam do mojego bloga !

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 23 listopada
Super przepis:)
Składniki
  • biszkopt
  • mąka pszenna Typ 500 300 g
  • cukier 100 g
  • olej 80 ml
  • proszek do pieczenia 10 g
  • jajka 5 szt.
  • krem śmietanowy
  • śmietana 30 % 500 ml
  • serek mascarpone 250 g
  • cukier puder 100 g
  • śmietanfix 15 g
  • dodatkowo
  • woda 100 ml
  • galaretka agrestowa 60 g
  • wiórki kokosowe 50 g
Składniki