Ciasto "Słoneczko" bez blaszki

Ciasto Słoneczko bez blaszki
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Słowiańskie ciasto drożdżowe bez użycia blaszek, tortownic. To jest wersja z twarogiem i powidłami.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 250 g
  • drożdże 15 g
  • cukier 33 g
  • mleko 65-75 ml
  • 1 mniejsze jajko
  • roztopione masło lub margaryna 25 g
  • Nadzienie : twaróg półtłusty 250 g
  • cukier puder 1 łyżka
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki powideł śliwkowych
  • ew. trochę suszonej żurawiny

Przygotowanie

  1. Talerz obwód 20 cm.
    Ciasto.
    Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka.
    Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    W tym czasie jajko utrzeć z pozostałym cukrem.
    Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników i dokładnie wyrobić gładkie ciasto.
    Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 0,5 -1 godziny ).
    Nadzienie.
    Twaróg rozgniatamy widelcem, mieszamy z cukrem i żółtkiem .
    Blachę od piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy centralnie na blachę i formujemy okrąg minimum 26 cm.
    No środku koła kładziemy talerz a wokół niego wycinamy paski 36 sztuk.
    Po 3 paski na jeden płatek.
    Środkowy pasek skręcamy dwa razy i podwijamy do środka, dwa wokół niego łączymy ze sobą.
    Po zrobieniu wszystkich płatków zdejmujemy talerz i ręcznie spłaszczamy ciasto tworząc niewielką górkę wokół płatków.
    Wgłębienie smarujemy cienką warstwą powideł, potem nakładamy twaróg.

  2. Ciasto pieczemy w 180 C około 15-20 minut.
    Po wyjęciu płatki smarujemy rozrzedzonymi powidłami.

Komentarze do przepisu (6)

KulinarnaChwila 14 stycznia
Pyszotka:)
fafiatko 14 stycznia
Ale pomysłowe!
Nevermore 14 stycznia
Super przepis, zresztą jak zawsze :) Pychotka :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto: mąka pszenna 250 g
  • drożdże 15 g
  • cukier 33 g
  • mleko 65-75 ml
  • 1 mniejsze jajko
  • roztopione masło lub margaryna 25 g
  • Nadzienie : twaróg półtłusty 250 g
  • cukier puder 1 łyżka
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki powideł śliwkowych
  • ew. trochę suszonej żurawiny
Składniki