Ciasto "Puszek"

Ciasto Puszek
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: irma
Tak jak wskazuje nazwa ciasto jest bardzo puszyste, a z kawą lub herbatą wręcz rozpływa się w ustach i nie ma w tym żadnej przesady

Składniki

  • 2 szkl. mąki ziemniaczanej, 6 łyżek mąki pszennej,
  • kostka margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szkl. cukru,
  • 6 jaj, 6 łyżek oleju, 2 łyżki octu, aromat waniliowy

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć na puch, wbijając po jednym jajku i nadal ucierać.
    Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia, dodać olej, ocet i aromat. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180sy.C i piec ok.40 minut. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (29)

bobara 22 lutego 2014
stary dobry i sprawdzony przepis. znam go od ponad 40 lat...na takich przepisach stawialam swoje pierwsze kroki w... Czytaj całość »
stary dobry i sprawdzony przepis. znam go od ponad 40 lat...na takich przepisach stawialam swoje pierwsze kroki w pieczeniu w czsach dzieciństwa :)))
figg 22 lutego 2014
Musze wypróbować bo już od jakiegoś czasu szukałam przepisu na podobne ciasto:-))
Jasienka1 22 lutego 2014
Dodalam do ksiazki. Jutro mam gosci wiec zrobie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szkl. mąki ziemniaczanej, 6 łyżek mąki pszennej,
  • kostka margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szkl. cukru,
  • 6 jaj, 6 łyżek oleju, 2 łyżki octu, aromat waniliowy
Składniki