Ciasto "Popapraniec" z kremem jogurtowym

Ciasto Popapraniec z kremem jogurtowym
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto z kolorowym plackiem, makowo- kokosowo- kakaowym. Oryginalne ciasto jest przełożone masą budyniową. Ja zmieniłam na krem jogurtowy. Ciasto wyszło, miękkie o różnym smaku, bardzo pyszne.

Składniki

  • CIASTO: -7 jajek -220 g cukru -220 g mąki tortowej
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -200 ml oleju
  • -70 g kokosu -70 g maku zmielonego -2 łyżki kakao
  • NASĄCZENIE: -280 g dżemu gruszkowego
  • KREM JOGURTOWY:
  • -1200 g jogurtu greckiego -250 g śmietanki 30 % -70 g cukru pudru
  • -1 śmietan-fix -30 g żelatyny -ok. 150 ml wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -100 g gorzkiej czekolady -100 g mlecznej czekolady
  • -75 ml śmietanki 30 %
  • ESY-FLORESY: -100 g białej czekolady -25 ml śmietanki 30 %

Przygotowanie

  1. Ubić białka ze szczyptą soli, potem po trochę dodawanym cukrem. Dalej ubijać, dodając po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i dodawać stopniowo, mieszając już łopatką. Na koniec dolewać olej i wymieszać, ale nie za długo. Rozdzielić do 3 misek. Do 1 dodać kokos do 2 mak a do 3 przesiać kakao. Wszystkie miseczki delikatnie wymieszać. Kłaść kleksami na przemian do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Trzonkiem noża poprzeciągać ciasto w górę i w dół, jak i poziomo w prawo i lewo.

  3. Piec ok. 30-35 min.w 175*C. Po upieczeniu odwrócić na deskę, zdjąć blaszkę i papier. Ciasto wystudzić.

  4. Obrócić ciasto i przekroić na dwa placki.

  5. Spód włożyć do tej samej blaszki i posmarować jakimś dżemem.

  6. krem- Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem, jogurtami i fixem. Miksując dalej dolewać letnią żelatynę ale nie za długo. Wylać do blaszki na ciasto.

  7. Przykryć drugą częścią placka i schłodzić.

  8. polewa-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Troszkę ostudzić i rozsmarować na placku.

  9. esy-Białą czekoladę tak samo rozpuścić, jak ciemną, przelać do rożka papierowego i zrobić esy-floresy na górze ciasta.

Komentarze do przepisu (8)

KORAL 27 listopada 2019
Wykonanie perfekt, jak zawsze :)
Dolcevita-in-my-kitchen 28 listopada 2019
Juz sam opis brzmi bardzo smacznie :)
fafiatko 29 listopada 2019
Niezły „popapraniec” :)))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO: -7 jajek -220 g cukru -220 g mąki tortowej
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -200 ml oleju
  • -70 g kokosu -70 g maku zmielonego -2 łyżki kakao
  • NASĄCZENIE: -280 g dżemu gruszkowego
  • KREM JOGURTOWY:
  • -1200 g jogurtu greckiego -250 g śmietanki 30 % -70 g cukru pudru
  • -1 śmietan-fix -30 g żelatyny -ok. 150 ml wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -100 g gorzkiej czekolady -100 g mlecznej czekolady
  • -75 ml śmietanki 30 %
  • ESY-FLORESY: -100 g białej czekolady -25 ml śmietanki 30 %
Składniki