Ciasto "Pijany Kokos" w wersji bezalkoholowej

Ciasto Pijany Kokos w wersji bezalkoholowej
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Znane ciasto dla dorosłych. Ja zrobiłam dla dzieci bez alkoholu i było równie pyszne.

Składniki

  • CIASTO :(na 2 blaszki 30x40)
  • -450 g. masła lub margaryny-220 g. cukru -6 żółtek
  • -750 g.mąki -3 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • DO POSMAROWANIA:
  • -2 słoiczki powideł węgierkowych,po 280g.
  • MASA:
  • -1 liter mleka -1 szklanka błyskawicznego grysiku -1 szklanka kokosu
  • -1 szklanka cukru -1 budyń śmietankowy
  • DO POSYPANIA:-ok.30 g. wiórek kokosowych

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami.Przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać mikserem na niskich obrotach.Zagnieść i podzielić na dwie części.Wylepić dwie takie same foremki, wyłożone papierem do pieczenia 30x40.

  2. Posmarować obie powidłami.

  3. Piec 30 min. w 180 *, każdą blaszkę osobno.

  4. Jedną jeszcze ciepłą posypać kokosem.

  5. krem-Do miski wsypać grysik, kokos i cukier. Wlać szklankę wody i wymieszać. Zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia przesiać tam budyń, wymieszać. Wlać 1 szklankę mleka i wymieszać. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Troszkę przestudzić i posmarować, placek bez kokosu.

  6. Przykryć drugim plackiem z kokosem i schłodzić ciasto przez cała noc.

Komentarze do przepisu (10)

slodkisentyment 07 kwietnia 2019
Pyszności :)
Dolcevita-in-my-kitchen 07 kwietnia 2019
Niesamoowite sa te ciasta, jedno pyszniejsze od drugiego :-)
fafiatko 07 kwietnia 2019
Pyszne! lubie jak w ciastach jest warstwa z powidlami!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO :(na 2 blaszki 30x40)
  • -450 g. masła lub margaryny-220 g. cukru -6 żółtek
  • -750 g.mąki -3 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • DO POSMAROWANIA:
  • -2 słoiczki powideł węgierkowych,po 280g.
  • MASA:
  • -1 liter mleka -1 szklanka błyskawicznego grysiku -1 szklanka kokosu
  • -1 szklanka cukru -1 budyń śmietankowy
  • DO POSYPANIA:-ok.30 g. wiórek kokosowych
Składniki