Ciasto "Makowa Panienka"

Ciasto Makowa Panienka
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto świąteczne, makowo-babkowe, przełożone pianką cytrynową. Ciasto delikatne , bardzo pyszne.

Składniki

  • CIASTO MAKOWE:
  • -5 jajek -250 g .cukru -250 g .masła -250 g.mąki
  • -250 g.maku przemielonego-gotowego -100 g.kokosu
  • -3 łyżeczki proszeku do piecz. -1 szklanka mleka -olejek migdałowy albo inny
  • PIANKA CYTRYNOWA:
  • -3 cytrynowe galaretki -3 szklanki wody
  • -500 ml. śmietanki 30 % -2 cukry waniliowe -2 śmietan-fixy
  • -1 jogurt grecki 400 g. -1 serek mascarpone-250 g.
  • POLEWA:
  • -200 g. białej czekolady -70 ml.śmietanki 30 %
  • ESY-FLORESY:
  • -1,2 gotowej białej polewy -cukrowa posypka

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło rozpuścić i ostudzić do letniego.Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać. Dosypać mak i kokos. Mieszając dolewać mleko, olejek. Na koniec wlać masło.
    Wymieszać, przelać do dwóch blaszek 30x40 z 4 bokami ,wyłożonych papierem do pieczenia.

  2. Piec jednocześnie z termoobiegiem w 175* ok. 30-35 min.Zdjąć papier jak z biszkoptu.

  3. Jeden placek ułożyć na blaszce z zabezpieczonymi bokami.

    pianka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić z cukrem potem fixem. Dodawać porcjami jogurt i serek i miksować. Na koniec dolewać galaretkę i krótko zmiksować. Wylać na placek w blaszce.

    Przykryć drugim plackiem.

  4. polewa- Nad parą roztopić czekolady w śmietance. Posmarować placek.

    esy-floresy- Gotową polewę rozpuścić, w/g przepisu na opakowaniu i polać górę placka w esy-floresy.

    Dodatkowo posypać posypką.

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 28 lipca 2018
Przepyszne!!!
babcitereskiciasta 28 lipca 2018
To prawda, dziękuję.:)
fafiatko 29 lipca 2018
:)))
Składniki
  • CIASTO MAKOWE:
  • -5 jajek -250 g .cukru -250 g .masła -250 g.mąki
  • -250 g.maku przemielonego-gotowego -100 g.kokosu
  • -3 łyżeczki proszeku do piecz. -1 szklanka mleka -olejek migdałowy albo inny
  • PIANKA CYTRYNOWA:
  • -3 cytrynowe galaretki -3 szklanki wody
  • -500 ml. śmietanki 30 % -2 cukry waniliowe -2 śmietan-fixy
  • -1 jogurt grecki 400 g. -1 serek mascarpone-250 g.
  • POLEWA:
  • -200 g. białej czekolady -70 ml.śmietanki 30 %
  • ESY-FLORESY:
  • -1,2 gotowej białej polewy -cukrowa posypka
Składniki