Ciasto pszczółka

Ciasto pszczółka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Madohora
Kruche ciasto z migdałami. Może być z kremem lub bez.

Składniki

  • Na ciasto: 25 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • odrobina soli
  • Składniki masy: 10 dag masła, 10 dag cukru, 3 łyżki mleka, 5 dag midałów, 1/2 paczki cukru waniliowego
  • Na wierzch: 1/2 paczki płatków migdałowych, 1 łyżka miodu
  • Krem maślany:1/2 l mleka, 1 paczka budyniu waniliowego, 15 dag cukru, 3/4 szklanki masła

Przygotowanie

  1. Ciasto: Masło utrzeć na pianę. Dodać cukier, sól, jajko. Przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko. Dość szybko wyrobić ciasto. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i wyłożyć nim spód tortownicy.

  2. Masa: Stopić masło. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz zmielone migdały i mleko. Następie przegotować wszystko. Masę nałożyć na ciasto i piec w średnio gorącym piekarniku (160° C) około 30 minut.
    Uwaga: Może być potrzebny dłuższy czas pieczenia. W elektrycznym piekarniku wychodzi tak około 40 minut.

  3. Na wierzch: Płatki migdałowe uprażyć z miodem na beztłuszczowej patelni. Nałożyć na górę ciasta. Ciasto włożyć jeszcze na 10 minut do piekarnika.

    Na tym etapie można zakończyć. Można też po upieczeniu ciasto przełożyć kremem maślanym

  4. Krem maślany: Z mleka, cukru, cukru waniliowego i proszku budyniowego ugotować budyń. Mieszać go aż do wystygnięcia. Masło utrzeć na pianę i zmieszać je z budyniem. Budyń dodawać stopniowo łyżkami. Utrzeć na jednolitą, kremową masę.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 16 lipca
Pyszotka:)
Składniki
  • Na ciasto: 25 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • odrobina soli
  • Składniki masy: 10 dag masła, 10 dag cukru, 3 łyżki mleka, 5 dag midałów, 1/2 paczki cukru waniliowego
  • Na wierzch: 1/2 paczki płatków migdałowych, 1 łyżka miodu
  • Krem maślany:1/2 l mleka, 1 paczka budyniu waniliowego, 15 dag cukru, 3/4 szklanki masła
Składniki