Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Ciasto pomarańczowo-migdałowe
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Julie
Aromatyczne, wilgotne i mało pracochłonne ciasto.

Składniki

  • pomarańcza, 3 średnie sztuki
  • mielone migdały, 25 dkg
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • masło, 8 łyżek
  • jajka, 4 sztuki
  • cukier migdałowy, 1 opakowanie
  • olejek migdałowy, Parę kropelek
  • mąka, 2 niepełne szklanki
  • cukier puder, 8 łyżek kopiastych
  • Zwykły cukier, 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Pomarańcze zalewamy wodą w garnku, następnie gotujemy do miękkości i czekamy aż wystygną, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy razem ze skórką - usuwając jedynie ewentualne pestki.

  2. Jajka ubijamy z powoli dosypywanym cukrem puderem ( przesianym) i cukrem migdałowym. Następnie dodajemy nasze masło ( możemy je stopić w mikrofali, ale musimy uważać, żeby nie było gorące). Wymieszać z jajkami i powoli dodawać naszą mąkę ( przesianą) z proszkiem do pieczenia. Naszą gęstą masę '' doprawić'' paroma kroplami olejku, dodać papkę z pomarańczy i wymieszać. Na koniec dodać nasze mielone migdały

  3. Naszą pachnącą masę przełożyć do formy i piec w temp 180 C aż do momentu kiedy patyczek którym nakłuwamy ciasto będzie suchy. Smacznego :)))

Komentarze do przepisu (1)

Annuar 12 lipca 2010
Już wyobrażam sobie, jak pięknie pachnie - nie tylko ciasto, ale cały dom ;) Bardzo ciekawy przepis.
Składniki
  • pomarańcza, 3 średnie sztuki
  • mielone migdały, 25 dkg
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • masło, 8 łyżek
  • jajka, 4 sztuki
  • cukier migdałowy, 1 opakowanie
  • olejek migdałowy, Parę kropelek
  • mąka, 2 niepełne szklanki
  • cukier puder, 8 łyżek kopiastych
  • Zwykły cukier, 2 łyżki
Składniki