Ciasto pomarańczowe z kremem cytrynowym.

Ciasto pomarańczowe z kremem cytrynowym.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ciasto dla wielbicieli cytrusów.

Składniki

  • Ciasto:200gr.mąki pszennej,150gr.cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,150ml.oleju słonecznikowego,150gr.kwaśnej śmietany,skórka
  • starta z połowy pomarańczy,sól.
  • Krem:160ml. soku z cytryny,200gr. masła,200gr.cukru.

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.Pozostałe(płynne) składniki i skórkę z pomarańczy krótko ubijać mikserem,dodać mąkę,ubijać do połączenia składników.Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 22cm.,wyłożonej pergaminem.Piec 45-50 minut w temp.180 stopni.

  2. Krem :na małym ogniu gotować sok z cytryny z cukrem aż powstanie syrop, a objętość płynu zmniejszy się o połowę.Syrop wystudzić.Miękkie masło ubić,stopniowo dodawać wystudzony syrop ciągle ubijajac.Gotowy krem przełożyć do worka cukierniczego.Przy pomocy końcówki o przekroju gwiazdki wyciskać rozetki na wystudzone ciasto,aż całe będzie pokryte kremem.

Składniki
  • Ciasto:200gr.mąki pszennej,150gr.cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,150ml.oleju słonecznikowego,150gr.kwaśnej śmietany,skórka
  • starta z połowy pomarańczy,sól.
  • Krem:160ml. soku z cytryny,200gr. masła,200gr.cukru.
Składniki