Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Wilgotne, delikatne ciasto, które nie da się nie lubić.

Składniki

  • Mąka tortowa - 2 szklanki
  • Cukier kryształ - 2/3 szklanki
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Jajka kurze - 3 szt.
  • Masło - 200 g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Soda - 1 łyżeczka
  • Sok wyciśnięty ze świeżej pomarańczy - 1/2 szklanki

Przygotowanie

  1. Masło ucierać z cukrem dodając po 1 jajku, ucierając dodać jogurt a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu dodać sok , lekko wymieszać.

  2. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Keksówkę 12 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem. Wlać ciasto , wstawić do piekarnika i piec 45 - 50 minut lub suchego patyczka.

  3. Wystudzone ciasto posypać można cukrem pudrem , podzielić na porcje.

Składniki
  • Mąka tortowa - 2 szklanki
  • Cukier kryształ - 2/3 szklanki
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Jajka kurze - 3 szt.
  • Masło - 200 g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Soda - 1 łyżeczka
  • Sok wyciśnięty ze świeżej pomarańczy - 1/2 szklanki
Składniki