Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ewaeu
Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsze dużym powodzenie na spotkaniach rodzinnych. Polecam.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 250 g masła ( może być masło roślinne )
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 300 g powideł śliwkowych ( moje własnej roboty )
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Piana musi być sztywna i szklista.
    Z mąki pszennej wymieszanej z proszkiem do pieczenia, masła, żółtek, pozostałego cukru zagnieść ciasto.
    Podzielić na trzy części. Do jednej porcji dodać kakao i wyrobić. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jasnym ciastem.
    Posmarować powidłami. Na powidła zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Na ciemne ciasto wyłożyć pianę z białek.
    Na pianę z białek zetrzeć porcję jasnego ciasta.
    Foremkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 min. Po wystudzeniu obficie oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 26 listopada
Pyszotka:)
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 250 g masła ( może być masło roślinne )
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 300 g powideł śliwkowych ( moje własnej roboty )
  • cukier puder do oprószenia ciasta
Składniki