Ciasto Pingui

Ciasto Pingui
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Honorata27
Moim zdaniem ciasto Pingui to doskonały wypiek dla osób, które dopiero zaczynają swoja przygodę z ciastami, jak i dal tych nieco bardziej doświadczonych. Co by nie mówić, ale połączenie ciasta czekoladowego z kremem śmietanowym zawsze się udaje. Ten wypiek na stałe zagościł na moim stole.

Składniki

  • ciasto czekoladowe
  • mąka pszenna Typ 500 350 g
  • mleko 3,2% 250 ml
  • olej 150 ml
  • cukier 150 g
  • budyń czekoladowy 60 g
  • proszek do pieczenia 12 g
  • jajka 2 szt.
  • krem śmietanowy
  • serek mascarpone 500 ml
  • śmietana 30 % 250 ml
  • cukier puder 120 g
  • śmietanfix 15 g
  • warstwa czekoladowa
  • czekolada 70 % 100 g
  • śmietana 30 % 100 ml
  • polewa czekoladowa
  • czekolada 70 % 100 g
  • śmietana 30 % 50 ml

Przygotowanie

  1. Ciasto czekoladowe: Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mleko. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i budyń czekoladowy. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Ciasto dzielimy na dwie połowy.
    Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.
    Warstwa czekoladowa: Ciepła śmietanę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Do podgrzanej śmietany dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do momentu rozpuszczenia.
    Pierwszy blat ciasta przekładamy połową kremu. Następnie lekko wystudzoną czekoladę rozprowadzamy na wierzchu kremu. Całość chłodzimy około 30 minut w lodówce. Następnie na warstwę zastygłej czekolady układamy pozostał krem śmietanowy. Ponownie chłodzimy przez 30 minut w lodówce.
    Polewa czekoladowa: Ciepłą śmietanę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Dodajemy kawałki czekolady do podgrzanej śmietany. Mieszamy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto. Ponownie chłodzimy w lodówce.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 15 stycznia
Super!
catha 18 stycznia
Wygląda apetycznie!
Składniki
  • ciasto czekoladowe
  • mąka pszenna Typ 500 350 g
  • mleko 3,2% 250 ml
  • olej 150 ml
  • cukier 150 g
  • budyń czekoladowy 60 g
  • proszek do pieczenia 12 g
  • jajka 2 szt.
  • krem śmietanowy
  • serek mascarpone 500 ml
  • śmietana 30 % 250 ml
  • cukier puder 120 g
  • śmietanfix 15 g
  • warstwa czekoladowa
  • czekolada 70 % 100 g
  • śmietana 30 % 100 ml
  • polewa czekoladowa
  • czekolada 70 % 100 g
  • śmietana 30 % 50 ml
Składniki