Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z białek z dodatkiem maku.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6283
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 133
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 765
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6283
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 133
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 765
Składniki
Na poczatek przygotujemy ciasto.Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno następnie dodajemy partiami cukier cały czas ubijamy zeby cukier się rozpuścił.Potem dodajemy mak a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło.Blaszkę ( u mnie 25x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i wyrównać.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C i pieczemy do suchego patyczka ok.35 min. Teraz czas na krem budyniowy.Na mleku z dodatkiem cukru gotujemy budyń.Studzimy.Masło miksujemy na puszystą masę i partiami dodajemy wystudzony budyń. Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty. Na jeden makowy blat nakładamy ok.2/3 kremu budyniowego. Teraz przykrywamy drugim blatem i na wierzchu smarujemy pozostałym kremem. Gruszki odsączamy z zalewy kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na krem bardzo gęsto. Ciasto wkładamy do lodówki aby stężało.Galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.Tężejącą galaretką zalewamy górę ciasta.Ponownie wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała. SMACZNEGO!!