Ciasto piegusek na białkach

Ciasto piegusek na białkach
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ciasto piegusek na białkach

Przygotowanie

  1. Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy partiami cukier i miksujemy po kilkanaście sekund po każdej partii dodanego cukru.

    Mikser odkładamy. Partiami dodajemy mak i mieszamy delikatnie z białkami. Kolejno dodajemy partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec wlewami powoli olej cały czas mieszając oraz opcjonalnie możemy dodać sok z cytryny.

    Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

    Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni przez ok 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po przestudzeniu ciasto polać lukrem, cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego !

Komentarze do przepisu (4)

pelen_brzuszek 22 marca 2019
smak dzieciństwa :)
Maudie 22 marca 2019
Pyszny piegusek:)
grazka950 23 marca 2019
uwielbiamy :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki