Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-04-2016
Dzisiaj zapraszam na pachnące cynamonem, lekkie, puszyste i wilgotne ciasto owsiano - jogurtowe z rodzynkami. Ciasto idealnie nada się do popołudniowej kawy, ale będzie także świetną przekąską energetyczną. Deser jest bardzo deliktany i znika błyskawicznie ;) Smacznie polecam :D
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 73
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 229
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 159
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 73
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 229
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 159
Składniki
Płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia na około 20 minut (do momentu, aż staną się miękkie i wsiąkną całe mleko).
Masło rozpuszczamy i studzimy, a następnie dokładnie ucieramy z cukrem (białym i brązowym) oraz jajkami.
Do powstałej masy dodajemy ziarenka wanilii oraz jogurt naturalny (o temeraturze pokojowej) i ponownie mieszamy dla odpowiedniego połączenia.
W drugiej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Mokrą masę jajeczno- jogurtową łączymy z wymieszanymi suchymi składnikami, dodajemy namoczone płatki owsiane oraz rodzynki i dokładnie wszystko mieszamy.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy (o wymiarach 28 cm x 23,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym odrobiną masła, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25 - 30 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto studzimy i dopiero wtedy przystępujemy do krojenia. Wcześniej wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto owsiano - jogurtowe idealnie komponuje się z kawą lub ciepłym kakao. Może stanowić także pożywny deser energetyczny.
Możemy przygotować je także w wersji bez glutenu, zastępując mąkę pszenną - mąką bezglutenową np. owsianą, amarantusową lub gryczaną. Życzę smacznego! :)