Ciasto owsiane z jabłkami

Ciasto owsiane z jabłkami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Łatwe do przygotowania ciasto, które bez wyrzutów sumienia możecie zjeść na śniadanie.

Składniki

  • Płatki owsiane 1,5 szklanki
  • Orzechy włoskie 0,5 szklanki
  • Daktyle 6 szt.
  • Jabłka 3 szt.
  • Jajka 4 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
  • Sól 1/4 płaskiej łyżeczki

Przygotowanie

  1. Płatki, orzechy i daktyle rozdrobnić blenderem. Powinny mieć grubość mąki razowej.

  2. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.

  3. Żółtka oddzielić od białek.

  4. Do rozdrobnionych płatków z orzechami i daktylami dodać sól, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszać.

  5. Następnie dodać żółtka i wymieszać.

  6. Dodać jabłka i wymieszać raz jeszcze. Ciasto powinno być lepkie, ale nie zwarte.

  7. Białka ubić na pianę i połączyć z resztą ciasta z poprzedniego etapu.

  8. Masę przełożyć do lekko natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy około 20 cm.

  9. Ciasto piec 45 minut w temperaturze około 190 stopni Celsjusza.

  10. Po upieczeniu odstawić na około 30 minut, ciasto oddzielić nożem od brzegu tortownicy, wyjąć i przełożyć je delikatnie na paterę.

  11. Po przestudzeniu można je posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

NutkaSmaku 27 czerwca
Jabłkowe ciasta zawsze dobrze smakują :)
ekspresjawkuchni 28 czerwca
Dziękuję za miły komentarz. Jabłko to w sumie owoc, który zawsze dobrze smakuje ;)
Składniki
  • Płatki owsiane 1,5 szklanki
  • Orzechy włoskie 0,5 szklanki
  • Daktyle 6 szt.
  • Jabłka 3 szt.
  • Jajka 4 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
  • Sól 1/4 płaskiej łyżeczki
Składniki