Ciasto orzechowo-ogórkowe

Ciasto orzechowo-ogórkowe
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Pyszne, wilgotne, orzechowe ciasto z nutą ogórka.

Składniki

  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 25 dag mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju
  • 18 dag cukru
  • 25 dag tartego na tarce o dużych oczkach ogórka zielonego lub grunt.
  • cukier puder na posypkę

Przygotowanie

  1. Łączymy suche składniki, czyli mieszamy w misce: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i orzechy.

  2. Następnie do suchych składników dodajemy olej i jajka. Mieszamy.

  3. Na końcu do ciasta dodajemy tartego ogórka. Dokładnie, ale delikatnie łączymy go z ciastem.

  4. Ciasto wylewamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa około 20x20cm).

  5. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez około 35-40 minut.

  6. Ciasto po upieczeniu studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!

  7. ;-)

  8. ;-D

Komentarze do przepisu (24)

kucharka-amatorka 11 listopada 2019
Takiego ciasta to jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować.
Kitka80 11 listopada 2019
Napewno pyszne.Chętnie wypróbuję.:)
Maudie 11 listopada 2019
Super ciacho i już siedzi u mnie w książce :) Miło Cię widzieć :)Gdzieś Ty była jak Ciebie nie było??????????
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 25 dag mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju
  • 18 dag cukru
  • 25 dag tartego na tarce o dużych oczkach ogórka zielonego lub grunt.
  • cukier puder na posypkę
Składniki