Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę pracochłonne ale warte tego smaku.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 116
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 25
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 116
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 25
Składniki
Składniki ciasta posiekać nożem, następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i podzielić na 3 równe części. Dwa pierwsze blaty upiec same (bez żadnych dodatków) w formie o wymiarach 25/34 cm. Pieczemy 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na trzeci, surowy blat wykładamy gorącą masę orzechowo- karmelową i pieczemy troszkę dłużej bo 12 minut.
Masa orzechowo-karmelowa: Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, miód i orzechy. Chwilę smażyć na wolnym ogniu. Gorące wyłożyć na trzeci, surowy blat ciasta i piec 12 minut.
Krem budyniowo-serowy: Kawę zalać dwoma łyżkami gorącej wody i odstawić do przestudzenia. W jednej szklance zimnego mleka rozmieszać obie mąki, proszek budyniowy i cukier. Resztę mleka zagotować, wlać rozmieszane mąki i proszek budyniowy - ugotować budyń. Chwilę trzymać na ogniu, cały czas mieszając by masa się nie przypaliła, bo łatwo przywiera do dna. Okryć folią (to zapobiega utworzeniu się kożucha na powierzchni) i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Osobno utrzeć miękkie masło na "puch" i dodawać po łyżce zimnego budyniu na zmianę z serkiem mascarpone. Na końcu wlać zimną kawę. Przełożyć blaty umieszczając je w tej samej formie, w które się piekły. Na wierzchu układamy blat pieczony razem z masą orzechowo-karmelową. Odstawiamy na noc do lodówki by blaty zmiękły.