Ciasto orzechowo - kakaowe z budyniem i owocami

Ciasto orzechowo - kakaowe z budyniem i owocami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
ciasto podobne do kruchego zrobione z mielonych orzechów włoskich z dodatkiem kakao ze śliwkami i czereśniami oraz budyniem śmietankowym. Polałam je mleczną czekoladą ponieważ samo ciasto nie jest zbyt słodkie za sprawą orzechów.

Składniki

  • 3/4szkl. zmielonych orzechów włoskich
  • ok. 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 3/4szkl. cukru pudru
  • 1 duży cukier waniliowy 32g
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 jajko
  • 125g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
  • 5 łyżek cukru
  • 3szkl. mleka
  • 100g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mleka do polewy
  • mrożone śliwki i czereśnie

Przygotowanie

  1. Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy włoskie, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajko, dodałam kwaśną śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam w miarę szybko ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam je folią spożywczą i schowałam na kilka godzin do zamrażali. Jednocześnie z zamrażalki wyjęłam owoce. Można też użyć świeżych, ale o tej porze o nie ciężko. Tortownicę o średnicy ok. 19-20cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam na tarce na grubych oczkach ok. 3/4 lub nawet trochę więcej zamrożonego ciasta. Lekko je ugniotłam rękami. Blaszkę wstawiłam do lodówki i zabrałam się za ugotowanie budyniu. Do garnka wlałam 2,5szkl. zimnego mleka. W pozostałej 0,5szkl. mleka rozmieszałam 2 proszki budyniowe i 5 łyżek cukru. Rozmieszane budynie przelałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając gotowałam budyń do zgęstnienia. Budyń odstawiłam na kilka minut. Tortownicę wyjęłam z lodówki. Na cieście poukładałam na przemian wypestkowane połówki śliwek i wydrylowane czereśnie. Na owocach rozłożyłam gorący budyń. Na wierzch starłam resztę ciasta orzechowo - kakaowego. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Mleczną czekoladę połamałam na kawałki i wrzuciłam do rondelka. Dodałam łyżeczkę masła i łyżkę mleka i podgrzewałam, stale mieszając aż wszystko się rozpuści i ze sobą połączy. Czekoladą polałam ciasto i wstawiłam je do lodówki na kilka godzin aby budyń i czekolada stężały.

Składniki
  • 3/4szkl. zmielonych orzechów włoskich
  • ok. 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 3/4szkl. cukru pudru
  • 1 duży cukier waniliowy 32g
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 jajko
  • 125g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
  • 5 łyżek cukru
  • 3szkl. mleka
  • 100g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mleka do polewy
  • mrożone śliwki i czereśnie
Składniki