Ciasto orzechowe z pianką z serków homogenizowanych

Ciasto orzechowe z pianką z serków homogenizowanych
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Delikatne, subtelne, aromatyczne ciasto na różne okazje. Każdemu będzie smakowało.

Składniki

  • Jajka kurze - 5 szt.
  • Mąka tortowa - 20 dag
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Orzechy włoskie drobno krojone - 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Konfitura malinowa - 320 g - 1/2 słoiczka
  • Serek homogenizowany o smaku waniliowym - 140 g - 2 szt.
  • Galaretka o smaku malinowym - 2 szt.
  • Czekolada gorzka - 1/2 tabliczki
  • Wiórka kokosowe do posypania

Przygotowanie

  1. Jajka wybić dodać cukier ubić na puszysto. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną wymieszać z mąkami i proszkiem pod koniec dodać orzechy i jeszcze raz wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.

  2. Ciasto wystudzić, przekroić na połowę . Jedną połowę posmarować konfiturą malinową.

  3. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Gdy galaretki zaczną krzepnąć wymieszać z serkami homogenizowanymi i wyłożyć na konfiturę.

  4. Przykryć drugą połową ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować po cieście, posypać wiórkami kokosowymi.

  5. Schłodzić 2 godziny. Pokroić na porcje.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 12 października 2020
Super;)
marianna1289 12 października 2020
Dzięki
Składniki
  • Jajka kurze - 5 szt.
  • Mąka tortowa - 20 dag
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Orzechy włoskie drobno krojone - 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Konfitura malinowa - 320 g - 1/2 słoiczka
  • Serek homogenizowany o smaku waniliowym - 140 g - 2 szt.
  • Galaretka o smaku malinowym - 2 szt.
  • Czekolada gorzka - 1/2 tabliczki
  • Wiórka kokosowe do posypania
Składniki