Ciasto odwrócone z borówkami

Ciasto odwrócone z borówkami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: SlodkiBlog
Ciekawe ciasto które po upieczeniu odwraca się do góry nogami

Składniki

  • 2 jajka
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego (ok. 1/2 szklanki)
  • 40 g roztopionego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 80 g mąki (1/2 szklanki)
  • 15 g skrobi ziemniaczanej (1 łyżka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g borówek amerykańskich
  • miękkie masło do wysmarowania formy
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru (50 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek.
    Z białek ubij pianę i odstaw na później.
    Do żółtek dodaj mleko skondensowane, masło, skórkę i sok z cytryny i zmiksuj.
    Do masy żółtkowej przesiej mąkę wymieszaną ze skrobią i proszkiem do pieczenia, zmiksuj.
    Dodaj stopniowo pianę z białek i połącz delikatnie za pomocą szpatułki.
    Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, który następnie posmaruj grubą warstwą masła.
    Następnie do tortownicy wsyp borówki i wyrównaj.
    Na wierzch wylej ciasto.

  2. Piecz w temp. 180°C przez 20 min a następnie zmniejsz temp. do 150°C i piecz przez kolejne 40 min do suchego patyczka.
    Lukier: cukier rozetrzyj z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji (w razie potrzeby dodaj więcej soku).
    Wystudzone ciasto polej lukrem.

Składniki
  • 2 jajka
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego (ok. 1/2 szklanki)
  • 40 g roztopionego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 80 g mąki (1/2 szklanki)
  • 15 g skrobi ziemniaczanej (1 łyżka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g borówek amerykańskich
  • miękkie masło do wysmarowania formy
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru (50 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny
Składniki