Ciasto na świąteczne pierniczki

Ciasto na świąteczne pierniczki
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: jagoda114
To już ostatni dzwonek na zrobienie ciasta, które ma dojrzewać 4 - 6 tygodni

Składniki

  • masło 300 g
  • miód 300 g
  • cukier 100 g
  • przyprawa do piernika 1 szt
  • jajka duże 4 szt
  • mąka 1 kg
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Masło, miód, cukier i przyprawę do piernika roztopić i wystudzić. Jajka ubić na puszystą masę, dodać wystudzona masę miodową, dalej ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać do masy, połączyć. Przełożyć do naczynia w którym będzie leżakować i dojrzewać, dać do chłodnego miejsca (u mnie do lodówki) na 4 - 6 tygodni

Komentarze do przepisu (2)

Jasienka1 15 listopada 2013
Mam ten przepis od kolezanki. Jeszcze go nie robilam, dojrzewa schowany :). Moze czas najwyzszy zrobic ten pierniczek.
Tala8901 19 grudnia 2018
To ciasto zrobiłam jakieś 5 tyg temu bardzo proszę o dalsze instrukcje :) w jakiej temp je piec jaki czas ? Czy... Czytaj całość »
To ciasto zrobiłam jakieś 5 tyg temu bardzo proszę o dalsze instrukcje :) w jakiej temp je piec jaki czas ? Czy ciasto jakoś przygotować przed pieczeniem ? I jak przechowywać pierniki
Składniki
  • masło 300 g
  • miód 300 g
  • cukier 100 g
  • przyprawa do piernika 1 szt
  • jajka duże 4 szt
  • mąka 1 kg
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda 1 łyżeczka
Składniki