Ciasto na otrębowym spodzie, z kefirem i rabarbarem

Ciasto na otrębowym spodzie, z kefirem i rabarbarem
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MP3-ka
Dietetyczne ciacho z rabarbarem

Składniki

  • ciasto: 6 łyżek otrębów,1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko
  • dodatkowo: aromat waniliowy, 1 kefir 400g
  • 4 łyżeczki żelatyny , kilka łodyg rabarbaru, słodzik

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na spód zmiksować, wylać na blaszkę.

    Ciasto piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

    Żelatynę zalać ciepłą wodą, wymieszać do rozpuszczenia.

    Gdy stwardnieje, włożyć do mikrofali i podgrzewać.

    Połowę żelatyny dodać do kefiru, następnie słodzik i wymieszać.

    Rabarbar pokroić w kostkę, wrzucić do rondla,

    zalać odrobiną wody i dosłodzić.

    Dusić do miękkości.

    Następnie dodać resztę żelatyny i wymieszać.

    Na gotowy otrębowy spód, wylać masę kefirową,

    a gdy stężeje, wylać "mus" z rabarbarem -

    odłożyć do lodówki.

    odłożyć do lodówki.

Komentarze do przepisu (2)

grazka950 30 kwietnia 2013
jaka ma być ta blaszka skoro na ciasto ma być tylko 6 łyżek otrębów?
MP3-ka 01 maja 2013
6cm na 22 cm, ale można też zrobić dużoooo większy biszkopt z tej samej ilości otrębów
Składniki
  • ciasto: 6 łyżek otrębów,1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko
  • dodatkowo: aromat waniliowy, 1 kefir 400g
  • 4 łyżeczki żelatyny , kilka łodyg rabarbaru, słodzik
Składniki