Ciasto na oleju z gruszką i powidłami

Ciasto na oleju z gruszką i powidłami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Najprostsze ciasto świata wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Do środka dajemy kawałki gruszki, ciasto polewamy różowym lukrem. Zachwyt na stole murowany.

Składniki

  • mąka pszenna 170 g
  • 2 jajka
  • olej rzepakowy 60 ml
  • cukier 110 g
  • mleko 125 ml
  • powidła 70-80 g
  • soda oczyszczona 3/4 łyżeczki
  • kakao 1 łyżeczka
  • cynamon 3/4 łyżeczki
  • imbir 1/3 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • sól szczypta
  • pieprz cytrynowy 1/3 łyżeczki
  • gruszka twarda ok. 300 g
  • Lukier: cukier puder 50 g
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • mleko 1-1,5 łyżeczki
  • gęsty sok malinowo-cytrynowy ok. 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Wszystkie płynne składniki dokładnie wymieszać, powoli dosypywać wymieszane suche składniki.
    Ciasto przełożyć do natłuszczonej blaszki ( 22 X 9 cm ), posypanej mąką.
    W środek włożyć ćwiartki obranych gruszek.
    Piec ok. 45-50 minut, najpierw w 180 C, potem dopiec w 160 C.
    Lukier, wszystkie składniki dokładnie utrzeć, polać ostudzony placek.
    Wierzch posypałam kolorowymi płatkami.

Komentarze do przepisu (1)

Obserwator 16 maja 2017
Wygląda genialnie. Jestem zachwycony.
Składniki
  • mąka pszenna 170 g
  • 2 jajka
  • olej rzepakowy 60 ml
  • cukier 110 g
  • mleko 125 ml
  • powidła 70-80 g
  • soda oczyszczona 3/4 łyżeczki
  • kakao 1 łyżeczka
  • cynamon 3/4 łyżeczki
  • imbir 1/3 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • sól szczypta
  • pieprz cytrynowy 1/3 łyżeczki
  • gruszka twarda ok. 300 g
  • Lukier: cukier puder 50 g
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • mleko 1-1,5 łyżeczki
  • gęsty sok malinowo-cytrynowy ok. 1 łyżeczka
Składniki