Ciasto na oleju rzepakowym z mrożonymi borówkami

Ciasto na oleju rzepakowym z mrożonymi borówkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Tanie ciasto, które przygotujesz z łatwo dostępnych składników. Przepis pochodzi z 418. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 2-3 garście mrożonych borówek
  • cukier puder do dekoracji
  • do podania:
  • mleko

Przygotowanie

  1. Jajka wybić do miski. Uperfumować cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny. Dodać świeżo wyciśnięty sok. Posłodzić i zmiksować.

  2. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać olej. Wymieszać mikserem.

  3. Przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej olejem. Wierzch posypać mrożonymi jagodami.

  4. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.
    Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Podawać ze szklanką zimnego mleka.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 19 kwietnia
Pyszotka:)
gosiamamba 20 kwietnia
Dzień dobry, a kiedy należy dodać cukier zwykły ? - dziękuję i pozdrawiam
Składniki
  • 6 jajek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 2-3 garście mrożonych borówek
  • cukier puder do dekoracji
  • do podania:
  • mleko
Składniki