Ciasto na kefirze z wiśniami

Ciasto na kefirze z wiśniami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ciasto na kefirze z dodatkiem wiśni z kompotu. To ciasto wychodzi bardzo wilgotne bo jest i na kefirze i na oleju. Jest dobre jeszcze lekko ciepłe, więc na spróbowanie nie trzeba długo czekać.

Składniki

  • 2,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4szkl cukru
  • 3 jajka
  • 0,5szkl. oleju
  • 300ml kefiru naturalnego
  • kilka kropel aromatu waniliowego do ciast
  • wiśnie z kompotu
  • mąka do obtoczenia wiśni
  • Dodatkowo:
  • masło i kasza manna do wysypania formy
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną tortową przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Jajka wybiłam do miski. Dosypałam cukier i miksowałam 2-3 minuty, aż jajka nabrały lekkiej puszystości. Dolałam olej i kefir i zmiksowałam do połączenia składników. Do masy dosypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszałam. Na koniec dodałam jeszcze aromat waniliowy. Formę keksówkę o wymiarach 12x35cm wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Przełożyłam do niej przygotowane ciasto. Wiśnie odsączyłam z kompotu i obtoczyłam w mące pszennej. Następnie wyłożyłam je na wierzch ciasta i lekko powciskałam. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam je do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni (ok. 50-55minut). Po upieczeniu ciasto wystudziłam poza piekarnikiem. Przed podaniem posypałam je cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 14 marca
Pyszotka:)
Składniki
  • 2,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4szkl cukru
  • 3 jajka
  • 0,5szkl. oleju
  • 300ml kefiru naturalnego
  • kilka kropel aromatu waniliowego do ciast
  • wiśnie z kompotu
  • mąka do obtoczenia wiśni
  • Dodatkowo:
  • masło i kasza manna do wysypania formy
  • cukier puder do posypania ciasta
Składniki