Ciasto na kefirze z owocami

Ciasto  na kefirze z owocami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Łatwe, puszyste, no i bardzo smaczne. To ciasto ma same zalety. A co do owoców to oczywiście można użyć dowolne. Polecam serdecznie.

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szl. cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl. kefiru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 1 szkl. jagód
  • 2-3 brzoskwinie
  • cukier puder do posypania po upieczeniu

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić mikserem, aż wyraźnie powiększą objętość. Dodać cukier i extrakt waniliowy. Nadal ubijać, aż się rozpuszczą. Dodać olej. Wymieszać dokładnie łopatką. Dodać kefir i znów dokładnie wymieszać. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary foremki 24x24 cm.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st. C 65-70 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
    Uwaga! Temperatura pokojowa wszystkich składników gwarantuje
    dobry wypiek ciasta, każdego, nie tylko tego.

Komentarze do przepisu (8)

KulinarnaChwila 16 sierpnia 2019
pyszne leciutkie ciasto ;)
Dolcevita-in-my-kitchen 16 sierpnia 2019
Bardzo fajne, wakacyjne ciacho :)
fafiatko 17 sierpnia 2019
Idealne na lato!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 30 dag mąki pszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szl. cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl. kefiru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 1 szkl. jagód
  • 2-3 brzoskwinie
  • cukier puder do posypania po upieczeniu
Składniki