Ciasto na białkach

Ciasto na białkach
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: zabecka
Czasem z różnych powodów zostają mi niewykorzystane białka, wtedy mrożę je a później nadją się do takich przepisów jak ten:)

Składniki

  • mąka, 15 dag
  • cukier puder, 15 dag+2 łyżki
  • masło, 12,5 dag
  • białka, 7
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • orzechy(zmielone), 7 dag
  • cytryna, 1/2
  • powidło
  • Śmietana 30%, 450 ml
  • rodzynki
  • śmietan fix, 2 szt
  • biszkopty
  • spirytus lub inny alkohol
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. Rodzynki namoczyć w alkoholu.

  2. Masło stopić i ostudzić. Białka ubić na pianę, dodać cukier, zmielone orzechy, sok i otartą skórkę z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia i letnie masło. Wymieszać wszystko dokładnie i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec w temp.190 stopni przez ok. 45 min.

  3. Śmietanę ubić cukrem pudrem i śmietanfixem.

  4. Układać: biszkopt,(jeśli jest dość suchy to lekko napomczować), posmarować powidłem, wyłożyć ubitą śmietanę, posypać namoczonymi wcześniej rodzynkami a na to ułożyć okrągłe biszkopty i naponczować alkoholem z moczenia rodzynek. Tak przygotowane polać polewą czekoladową. Ja robiłam sama polewę ale oczywiście można użyć "sklepową"

Składniki
  • mąka, 15 dag
  • cukier puder, 15 dag+2 łyżki
  • masło, 12,5 dag
  • białka, 7
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • orzechy(zmielone), 7 dag
  • cytryna, 1/2
  • powidło
  • Śmietana 30%, 450 ml
  • rodzynki
  • śmietan fix, 2 szt
  • biszkopty
  • spirytus lub inny alkohol
  • polewa czekoladowa
Składniki