Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 236
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 236
Składniki
Jajka ubijamy, następnie dodajemy partiami mąkę. Pod koniec, ciasto wyrabiamy ręcznie, aż będzie jednolite i elastyczne. Odstawiamy ciasto na około 20-30 minut, by odpoczęło.
Ciasto dzielimy na parę części i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 1 mm. Placki dzielimy na paski, kwadraty ok.5x5 cm. Smażymy je na rozgrzanym oleju, aż będą złociste. Najlepiej przed wrzuceniem na patelnie rozwałkować jeszcze raz kawałeczki, gdyż ciasto się schodzi.
W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy cukier, masło oraz łyżkę wody i podgrzewamy do połączenia składników.
Kawałki ciasta układamy warstwami, każdą z nich polewamy syropem, posypujemy makiem oraz rodzynkami. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem np. reklamówka czy celofan.