ciasto mocno cytrynowe

ciasto mocno cytrynowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
pyszne ciasto cytrynowe, radze zrobić z podwójnej porcji bo znika w mig ;)

Składniki

  • Ciasto: 3 duże jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki miekkiego masła
  • 2 czubate łyżki jogurtu lub śmietany
  • skórka z 2 cytryn
  • sok z połowy cytryny
  • lukier sok z 2 cytryn
  • 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy z cukrem na puszytsa masę i dodajemy pozostale składniki
    Ucieramy. Formę wykladamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.
    Pieczemy ok 35-40 min w 160 st. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jesli nie czas wydłużamy.

  2. Kiedy ciasto jest upieczone czekamy chwilkę aż nieco przestygnie robiąc w międzyczasie lukier mieszając ze sobą cukier puder i sok z cytryny.

  3. Ciepłe ciasto nakłuwamy patyczkiem do samego dna, polewamy lukrem cytrynowym.

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 11 marca 2014
Apetyczny wygląd...to ciasto mówi,,zjedz mnie jestem smaczne"
Edi21 11 marca 2014
Ciasto jest wyśmienite , przede wszystkim łatwe do zrobienia i niedrogie. Polecam ! Edi.
jonita 19 listopada 2015
Zdjęcie bardzo zachęcające
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto: 3 duże jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki miekkiego masła
  • 2 czubate łyżki jogurtu lub śmietany
  • skórka z 2 cytryn
  • sok z połowy cytryny
  • lukier sok z 2 cytryn
  • 1 szklanka cukru pudru
Składniki