Ciasto miodowo-cytrynowe

Ciasto miodowo-cytrynowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wanessa
Ciasto miodowe z nutką cytryny przełożone kremem i powidłami śliwkowymi jest wyśmienite.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 90 dag
  • jajka 2 szt
  • miód prawdziwy 0,5 szkl
  • śmietana 150-200 ml
  • masło 15 dag
  • margaryna 15 dag
  • cukier puder 20 dag
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • aromat cytrynowy 1 łyżeczka
  • Krem
  • budyń śmietankowy 1 szt
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • margaryna 15 dag
  • masło 10 dag
  • aromat cytrynowy 0,5 łyżeczki
  • cukier puder 20 dag
  • sok z cytryny do smaku
  • Pozostałe produkty
  • powidła śliwkowe 300 ml
  • polewa czekoladowa
  • lukier biały
  • Poncz
  • herbata owocowa 200 ml cytrynowa

Przygotowanie

  1. Ciasto
    Tłuszcz rozpuścić razem z miodem, ostudzić, wymieszać z sodą.
    Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać jajka, płynny tłuszcz z miodem, aromat i śmietanę.
    Zagnieść ciasto. ( gdy ciasto jest zbyt suche dodać więcej śmietany)
    Następnie podzielić na 4 części, rozwałkować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
    Krem.
    Z proszku budyniowego, mąki i mleka ugotować budyń, ostudzić.
    Masło i margarynę dokładnie utrzeć z cukrem pudrem, dodając stopniowo zimny budyń. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem.

  2. Zimne upieczone blaty miodowe skropić ponczem z herbaty cytrynowej.
    1 blat posmarować połową kremu, drugi powidłami, na trzeci wyłożyć resztę kremu, wyrównać i przykryć czwartym blatem. Gotowe ciasto obciążyć i pozostawić na kilka godzin.
    Następnie oblać polewą czekoladową i lukrem, schłodzić.

Komentarze do przepisu (1)

babcitereskiciasta 23 sierpnia 2018
Śliczne i pyszne.:)
Składniki
  • Ciasto
  • mąka pszenna 90 dag
  • jajka 2 szt
  • miód prawdziwy 0,5 szkl
  • śmietana 150-200 ml
  • masło 15 dag
  • margaryna 15 dag
  • cukier puder 20 dag
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • aromat cytrynowy 1 łyżeczka
  • Krem
  • budyń śmietankowy 1 szt
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • margaryna 15 dag
  • masło 10 dag
  • aromat cytrynowy 0,5 łyżeczki
  • cukier puder 20 dag
  • sok z cytryny do smaku
  • Pozostałe produkty
  • powidła śliwkowe 300 ml
  • polewa czekoladowa
  • lukier biały
  • Poncz
  • herbata owocowa 200 ml cytrynowa
Składniki