Ciasto milionera - genialny deser do popołudniowej kawy

Ciasto milionera - genialny deser do popołudniowej kawy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: smaker
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do niego wracać. Ciasto milionera to idealna propozycja dla wszystkich wielbicieli słodkości. Będzie wręcz idealnie pasować do popołudniowych plotek z koleżankami lub spotkania w rodzinnym gronie

Składniki

  • Spód:
  • Szklanka mąki
  • Pół kostki zimnego masła
  • 5 łyżek cukru
  • Masa:
  • 1 puszka masy kajmakowej z puszki (400g)
  • Masę czekoladowa:
  • dwie tabliczki czekolady mlecznej
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Zrób spód. Blaszkę o wymiarach ok. 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przesiej do miski mąkę i wymieszaj z cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć. Wyłóż do formy i nakłuj widelcem. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 20 minut, aż zbrązowieje.

  2. Kajmak z puszki wyłóż na podpieczony spód.

  3. Zrób masę czekoladą. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Trochę wystudź. Jeżeli polewa jest za gęsta to dodaj odrobinę masła. Wystudź w lodówce i wylej jako ostatnią warstwę. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 16 stycznia
Pyszności ;)
Składniki
  • Spód:
  • Szklanka mąki
  • Pół kostki zimnego masła
  • 5 łyżek cukru
  • Masa:
  • 1 puszka masy kajmakowej z puszki (400g)
  • Masę czekoladowa:
  • dwie tabliczki czekolady mlecznej
  • 3 łyżki masła
Składniki